Pécsi konferencia- és koncertközpont

Pécsi konferencia- és koncertközpont

Magyarország egyik legmodernebb konferencia- és koncertközpontja Pécsett.

Pécs zenei intézményrendszere a képzési és előadói oldalról teljesnek mondható, olyan zenei tér azonban nem áll rendelkezésre, amely méltó módon be tudná fogadni a létrejövő előadásokat. A beruházás célja éppen ezért egy nemzetközi összevetésben is jelentős akusztikai tervezéssel készülő, korszerű háttértechnikát alkalmazó, multifunkcionális épület létrehozása, mely hangversenyteremként és konferenciaközpontként működik.

Megvalósulása a régió nemzetközi hírű szimfonikus zenekarának, a Pannon Filharmonikusoknak, valamint a többi pécsi zenei együttes sikeres tevékenységének folytatását teszi lehetővé. A létrejövő kulturális térnek köszönhetően pedig bővül a város kulturális kínálata. A konferencia-funkció segítségével Pécs a közép-európai konferenciapiac egyik meghatározó színhelyévé válik, szakmai konferenciák, vásárok, kulturális fesztiválok megrendezése válik lehetővé. A kapcsolódó beruházásokkal (autópálya, regionális repülőtér) Pécs versenyképessége javul a kulturális és konferenciaturizmus területén.

Töltse le a megvalósíthatósági tanulmányt ide kattintva!

Részletes leírás

Az épület Pécs történelmi belvárosának keleti határán épül meg, melyet a Balokány-liget, a Zsolnay Vilmos utca, az UNIV kollégium, valamint a Pécs-Mohács vasútvonal határol. Az építkezés a volt Városi Tenisz Klub, valamint az úgynevezett „B52-es tömb” mintegy 23 000 m2 nagyságú területén valósul meg.

Az épület gépjárművel való megközelíthetősége érdekében a Sport utcától a vasúttal párhuzamosan egy új, úgynevezett déli feltáró út épül. A megnövekedő forgalom szükségessé teszi a Sport utca és a kapcsolódó csomópont átépítését, hogy a terület több irányból is kényelmesen megközelíthető legyen. A kivitelezés alatt az Universitas utcában és a Zsolnay úton kell számítani megnövekedett teherforgalomra, vagy időszakos forgalomkorlátozásra.

Az épületet a lehető legtávolabb helyezzük el mind a vasúttól, mind a forgalmas 6-os úttól a területen belül. A területen 111 személygépkocsi parkolására lesz lehetőség, melyből 38 parkoló állás az épület előtt, 73 pedig az épület mögött kerül kialakításra, ahol 4 mozgássérült parkolóhely is helyet kap. Ezen kívül 4 taxi beálló és az épület nyugati oldalán 5 autóbusz-parkolóhely lesz kialakítva.

A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont a Dél-dunántúli régió legnagyobb befogadóképességű, multifunkcionális hangversenytermeként, kulturális rendezvényhelyszínként és konferenciaközpontként működő középülete lesz.

Az elfogadott tervek szerint a 11 144 m2 nettó alapterületű épület akusztikai tervezésű nagyterme 999 fő befogadására lesz alkalmas, amely a rendezvény típusától függően a változtatható színpadállásnak megfelelően 928, illetve 880 főre csökkenthető a zenekari igényeknek megfelelően. A nagyterem teljes kapacitása elhelyezhető az épületben található konferenciatermekben és szekciótermekben, melyek befogadó kapacitása 368 főtől 50 főig változó, az igényeknek megfelelően. A földszinten található 368 fő befogadására képes konferenciaterem a konferencia igényeknek megfelelően szekcionálható lesz, az első emeleti 287 fős konferenciaterem pedig balett próbateremmé alakítható és maga az épület alkalmas táncszínházi produkciók befogadására is. Az épületben különálló, állandó termet biztosítunk a nagyzenekari próbáknak is.

Az épület országosan is egyedülálló multifunkcionalitását a nézőtér teljes területének emelhetősége biztosítja; annak síkba hozásával akár 1000 fős reprezentatív rendezvények is befogadhatók (pl. bálok, fogadások).

Az épület a hangversenytermen, a konferenciatermeken, valamint az 5, összesen 349 fő befogadására képes szekciótermeken kívül magában foglalja a Pannon Filharmonikusok, illetve a Pécsi Kulturális Központ irodáit, a Pannon Filharmonikusok zenekar működéséhez szükséges további szokásos termeket (pl. hangszertárat), a közönség számára fenntartott tereket - kávézó, könyvesbolt, fogadótér, stb., valamint mindezek kiszolgáló helyiségeit.

comments powered by Disqus