EKF városrész

EKF városrész

A tervezési terület a keleti városközpont fejlesztési térsége, ahol az Európa Kulturális Fővárosa program 3 kulcsprojektje fog felépülni: a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, illetve a Zsolnay Kulturális Negyed.

A terület: Király utca vége, Búza tér, Egyetem utca, 48-as tér, Universitas utca, Balokány- liget, 6-os út a Zsolnay negyedig terjedő szakasza, Felsővámház utca, Alsóhavi utca, Major utca.

A Király utca vége az EKF városrészbe vezető utak kiindulópontjává válik. Szeretnénk az itteni tér Vasarely térré keresztelését és ennek megfelelően képzőművészek segítségével a téren lévő utcabútorok, burkolatok ennek megfelelő kialakítását. A térburkolatok felújítása mellett a gyepes területek megújítására, zöld növényzet telepítésére és egynyári virágfajok kiültetésére kerül sor. A tér keleti oldalán meglévő fasort kiegészítjük és az északi oldalon új fasort telepítünk.

Az Egyetem utcában fás gyalogos sétány kialakítása várható. Az utca nyugati oldalán a sövények és szabálytalan gyepfelületek megszüntetésre kerülnek, a meglévő fasor elemei és az új telepítésűek faveremráccsal a burkolatba kerülnek elhelyezésre.

48-as tér az eddigi sétánnyal megegyező anyagú burkolatot kap. A sétányt fasor, kandeláberek és padok övezik, a téren döntően gyepfelületekből és ösvényekből álló területeket alakítunk ki, ahol természetesen „fűre lépni szabad”. A területen vezeték nélküli internet hálózat elérési lehetőséget teremtünk.

A Lánc utca - Rendelőintézet előtti területen a meglévő - a közlekedési irányokat jól mutató – ösvények és új utak kerülnek kialakításra. A Felsővámház utca, Major utca, Felső- Balokány és Alsó- Balokány utcákon egyaránt felújítjuk az útburkolatokat és a zöld felületeket.

comments powered by Disqus