Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

Korszerű épület, hatalmas közösségi terek várják több könyvtár olvasóközönségét a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban.

A projekt célja egy több mint 13 000 m2-es, korszerű, a mai felhasználói igényeknek megfelelő regionális könyvtár és tudásközpont felépítése, amely az európai uniós szakmai követelményeknek megfelelően a város és a régió lakosságának információs és dokumentumigényét szolgálja, valamint alkalmas közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is. A megvalósuló új könyvtárat épületi adottságai és korszerű felszereltsége alkalmassá teszik a lakosság eddiginél szélesebb körének kiszolgálására.

Az új intézmény integrálni fogja a város három jelentős könyvtárát: a Pécsi Városi Könyvtárat, a Csorba Győző Megyei Könyvtárat és a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárát; továbbá magába foglalja majd a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának, illetve Közgazdaságtudományi Karának könyvtárait is. A könyvtárakat a pinceszinti tömörraktár szolgálja majd ki. A szabadpolcos terek, az olvasóterek, a folyóirat olvasók és a tanulóhelyek az épület 1-3. emeletein lesznek kialakítva. A 4. emeleten lesz elhelyezve a zenei könyvtár.

Töltse le a megvalósíthatósági tanulmányt ide kattintva!

Részletes leírás

Hatalmas terek, kellemes környezet, és világsznívonalú technika várja a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont látogatóit.

Két, egyenként 200 fős előadóterem kap helyet az épületben, melyeket az egyetem fenti két kara fog használni, de összenyithatóságuk révén nagyobb rendezvények befogadására is alkalmassá teszik az épületet. Ezen felül egy 150 fő befogadására képes konferenciaterem is szolgálja az egyetemi és könyvtári igényeket. A tudásközpont-funkciót további számos kutatószoba, internetes munkaállomás és egyetemi kutatóközpont erősíti. A kicsiket a legfelső szinti tetőkerthez kapcsolódó gyerekkönyvtár és játszószoba várja majd. A közösségi funkciókat a fogadótér-fórum, a könyvesbolt, a kiállítótér és a kávézó-étterem jelenítik meg. Az épület eszmei központja a földszintről nyíló úgynevezett Kaptár lesz.

Az új intézmény Pécs történelmi belvárosának keleti határán épül meg, melyet északról az Universitas utca, nyugatról a Sport utca, keletről az UNIV kollégium, délről pedig a Pécs – Mohács vasútvonal határol. (Jelenlegi PEAC-pálya területe.)

Az épület gépjárművel való megközelítése érdekében egy új, úgynevezett déli feltáró út épül a Sport utcától a vasúttal párhuzamosan. A megnövekedő forgalom szükségessé teszi a Sport utca és a kapcsolódó csomópont átépítését, hogy a terület több irányból is kényelmesen megközelíthető legyen.

A kivitelezés alatt a Sport utcában, az Universitas utcában és a Zsolnay úton kell számítani megnövekedett teherforgalomra, vagy időszakos forgalomkorlátozásra. Az épületet a lehető legtávolabb helyezzük el mind a vasúttól, mind a Sport utca zajos forgalmától. Az épület mögött egy 261 férőhelyes felszíni parkoló kerül kialakításra, melyből 6 mozgássérült férőhely, 6 pedig autóbusz-parkolóhely. Az intézmény körül, a tervezési terület be nem épített részén fás liget díszíti majd a környezetet.

comments powered by Disqus