Egyéb beruházások a régióban

Egyéb beruházások a régióban

Több mint hárommilliárd forintból nyolc település kulturális jellegű intézménye újul meg a közeljövőben. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó beruházások segítségével a Dél-dunántúli régió közös értékei válhatnak még inkább láthatóvá a hazai és nemzetközi nagyközönség számára.

Komló, Mohács, Szigetvár, Siklós, Szekszárd, Dombóvár után a kedvező döntésnek köszönhetően Marcali és Sellye is megújul annak a pályázatnak köszönhetően, amelyet a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség írt ki korábban. A rendelkezésre álló közel 3 milliárd forintra a nyertesek a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa pályázatához kapcsolódva nyújthatták be támogatási kérelmüket. A kulturális programsorozat „Határtalan város” fejezetének központi témái szolgálták ugyanis azt az alapot, amelyre rendezvényekkel és önálló kulturális stratégiával pályázhattak a régió városai.

Az ügynökség a benyújtott tervek megvalósításához a települések számára 75, illetve a leghátrányosabb helyzetű kistérségek önkormányzatainak 90 százalékos támogatást nyújt. Az így elnyert milliók a közterek és kulturális intézmények fejlesztéséhez, korszerűsítéséhez járulnak hozzá. Így a jövő évi kiemelt pécsi kulturális évadból nem csak a baranyai megyeszékhely, de a régió települései is profitálhatnak az erősödő turizmusból. A kulturális infrastrukturális fejlesztések hatására bővülnek a helyi kulturális és kreatív vállalkozások lehetőségei, és javul a foglalkoztatottak aránya is.

comments powered by Disqus