Nyár, nyugalom, feltöltődés – minden, amit az utasbiztosítás ad

Nyár, nyugalom, feltöltődés – minden, amit az utasbiztosítás ad

Aki szokott nyaralni, az tudja, hogy mit ígér az utasbiztosítás. Nyugodt nyaralás, felhőtlen szórakozás, baj esetén pedig pénzügyi kompenzáció. De valóban érdemes megkötni? Hiszen ez is csak kidobott pénz, nem?

Ezért kell utasbiztosítás

Egyáltalán nem biztos, hogy bármi baj történik az utazás során. Sőt! Azonban egy pillanatra érdemes belegondolni, hogy hány dolog mehet félre. Kezdve attól, hogy valamelyik városban zsebtolvajok áldozatává válunk, odáig, hogy esetleg allergiás roham miatt a kórházba kerülünk.

Sajnos a mindennapokhoz tartozik a repülőgép járatok késése, vagy a poggyász elvesztése. Ezek sok esetben csak bosszúságot okoznak, azonban előfordulhat, hogy komolyabb kellemetlenséghez is vezetnek.

Mire van szükséged?

Az utasbiztosítás nem oldja meg a problémákat egy csapásra, viszont az anyagi terheket átvállalja, vagy legalább csökkenti. Persze nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, viszont egy kis tudatosság sosem árt. Rendkívül sok pénzt tud az ember spórolni akkor, ha indulás előtt átgondolja, hogy mit csinál majd az utazás alatt.

A különböző utasbiztosítás csomagok, különböző eseményeket fedeznek. Vannak nyilván általános, orvosi ellátásra vonatkozó és speciális eseményeket magukba foglaló szerződések.

Sportoláshoz

A nyaralás során, sokszor akkor is sportolunk, amikor nem gondolnánk. Például a túrázás, búvárkodás is ide tartozik. Ilyenkor a sérülés veszélye hatványozott, az orvosi ellátás pedig nagyon drága főleg, ha nem tartozunk az adott állam társadalombiztosítása alá.

Erre egy rendkívül egyszerű példa a hegyi túrázás. A Tátra, vagy az Alpok több csúcsa, útvonala komolyabb képzettség, vagy felkészülés nélkül elérhető. Erdemes is felfedezni ezeket a helyeket, mert lenyűgöző az atmoszféra. Viszont, ha bármi gond történik – elég egy bokaficam – és nem tudunk tovább menni, akkor az egyetlen megoldás a mentőhelikopter. Ennek pedig, utasbiztosítás hiányában, rendkívül borsos ára van.

Az autóút veszélyei

Az autózásban az a legbosszantóbb, hogy egyáltalán nem kell a figyelmetlenség, vagy vezetői hiba ahhoz, hogy baj történjen. Hiába ellenőrzi az ember indulás előtt a gépjármű állapotát, defekt, váratlan probléma bármikor kialakulhat.

Erre az esetre az Auto Assistance szolgáltatások nyújtanak megoldást. Ilyenkor magyarul beszélő diszpécser segít a probléma megoldásában, ráadásul a javítási, szállítási és akár még a szállás költségbe is beszáll a biztosító.

Az otthon nyugalma

Rendkívül banális, talán sokan nem is gondolnak rá, de nem csak az utazókkal történhet baj. Az otthon, üresen hagyott lakás is képezheti kárigény alapját. Itt sem kell rögtön a betörőkre gondolni – bár sajnos ez is előfordul. Elég egy csőtörés, vagy bármilyen rágcsáló, vad- esetleg háziállat által okozott kár. Távolról megfelelő szakembert szervezni és elhárítani a problémát rendkívül kellemetlen, a nyaralás alatt ilyesmivel sem szeretne senki foglalkozni.

Alternatíva?

Kevesen tudják, hogy létezik az Európai Egészségügyi Kártya, amely minden EU-s állampolgárnak jár és az orvosi ellátás költségeit hivatott fedezni. Ez elsőre tűnhet az utasbiztosítás ingyenes helyettesítőjének. Viszont pár dolgot figyelembe kell venni.

Az egyik, hogy nem úgy működik, mint nálunk a TB-kártya, amely ingyenes ellátásra jogosít. Sok esetben külföldön ugyanúgy fizetni kell az orvosnak, csak később visszaigényelhetjük az elköltött pénzt. Emellett csak azok a létesítmények fogadják el, amelyek az adott ország állampolgárainak is, társadalombiztosítási alapon nyújtanak szolgáltatásokat. Baleset esetén meg nem biztos, hogy van lehetőség válogatni.

Hasznos tulajdonsága az Európai Egészségbiztosítási Kártyának, hogy hosszú távon érvényes, nem kell minden utazás előtt gondoskodni róla. Azonban ez sem jelent tiszta versenyelőnyt, hiszen utasbiztosítás is köthető akár a teljes évre. Aki gyakran jár üzleti utakra, vagy évente többször nyaral, annak sem kell ezt – az egyébként kifejezetten rövid folyamatot – minden út előtt végigcsinálni.

Az utasbiztosítás a legtöbb esetben egy utazás árának csak a töredéke. Lehet rajta spórolni, de nem érdemes. A legjobb persze, ha nincs rá szükség, de ha mégis megtörténik a baj, akkor rendkívül nagy segítség.

comments powered by Disqus