Megérkezett Pécsre a Toulouse-Lautrec-kiállítás

Megérkezett Pécsre a Toulouse-Lautrec-kiállítás

Újabb különleges kiállítás nyitotta meg kapuit Pécsen, hiszen a művészetkedvelők legnagyobb örömére elrajtolt a népszerű francia festő, Henri de Toulouse-Lautrec nevéhez köthető kiállítás, amihez a Szépművészeti Múzeum biztosította a hátteret.

Az áprilisban megnyitott tárlaton az ismert művész mintegy száz válogatott alkotását tekinthetik meg az érdeklődők a pécsi JPM Csontváry Múzeumban, ami garantált, hogy mindenkinek óriási élményt jelent majd, aki kedveli a festészetet.

Három hónapig marad Pécsen a kiállítás

Toulouse-Lautrec munkáinak megtekintésével azonban nem szabad sokáig várni, hiszen mindössze három hónapig maradnak ezek a különleges képek a pécsi Csontváry Múzeumban, ahol csak azért üresedett meg a kiállítóterem, mert a budapesti Szépművészeti Múzeumba került néhány Csontváry-kép.

Hogy a pécsi turisták és művészetkedvelők addig se maradjanak látnivaló nélkül, a fővárosi intézmény ideiglenesen átengedte a francia festő munkáit, amit egy alapos felújítás előzött meg mind a múzeum termeit, mind az épületet tekintve.

Tánc a Moulin Rouge-ban (1890)

Mint Péterffy Attila, Pécs polgármestere kiemelte, a tárlat olyan, mintha három hónapra a városba költözött volna Párizs, amit ráadásul az elkövetkezendő hetekben mindenki megtekinthet, aki ellátogat a múzeumba.

A város első embere hozzátette, hogy a tárlat érdekessége a „pécsies” háttér, hiszen az egész grafikai hátterét és megoldásait a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanulói alkották meg, amivel még emlékezetesebbé és különlegesebbé tették az eredményt.

Már Rómát és Pekinget is megjárta a tárlat

A megnyitón mondott beszédében Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy a most Pécsre érkező kiállítás az elmúlt néhány évben megjárta már Rómát és Pekinget is – mindenhol osztatlan sikert aratva.

A műveket tehát már több mint százezren láthatták a közelmúltban, és a baranyai megyeszékhelyen biztosan jelentős mértékben növekszik majd a látogatói szám, hiszen Toulouse-Lautrec munkáit korábban még soha nem láthatta a pécsi közönség.

Érdekesség, hogy a francia festő pontosan akkor kezdett alkotni, mint Csontváry Kosztka Tivadar, vagyis egy egykori pályatársat ismerhetnek meg az érkezők, méghozzá a kiállításon tematikák szerint csoportosított elrendezésben.

A Szépművészeti Múzeumban őrzött mintegy 240 műnek egyébiránt csak egy töredéke jutott el Pécsre, melyek a leginkább definiálják a festőt, aki gyakran mutatott be egyszerű, hétköznapi sorsokat, kitaszított embereket és nagy általánosságban mindent, amit tisztelettel és gyengédséggel tudott ábrázolni.

A pécsi kiállításon elsőként a párizsi éjszakákba kaphatunk betekintést, az egykoron élt hírességeket és jelentős személyiségeket ismerhetjük meg a 19. század olyan fontos közösségi helyszínein, mint a kabarék, kávéházak és táncos mulatók.

Ezen felül láthatunk majd plakátokat, színpadi jeleneteket, de a bordélyházak világának intim vonásaiból egyaránt kapunk betekintést a hétköznapi témák (vacsorák, lóversenyek, kirándulások) mellett.

comments powered by Disqus