Európa kulturális fővárosai: Tallinn és Turku

Európa kulturális fővárosai: Tallinn és Turku

A 2011. évi Európa Kulturális Fővárosai balti vonatkozásúak, beleértve Észtország fő városát, Tallinnt és a finnországi Turkut is. Mindkettő egész évben számos kulturális eseménynek ad otthont. Az év célja a beruházások és a turizmus ösztönzése mellett az is, hogy az érintett városok ismertségét növelje.

Tallinn - Kelet-, Nyugat-, Észak- és Közép-Európa találkozási pontja

Tallinn

Tallinn Észtország fővárosa, amely január 1-jén csatlakozott az euróhoz, így a sok látogató könnyebben költheti el a valutáját az üzletekben és éttermekben. A 411 000 lakosú város nevét feltehetően a “dán ház/vár” szóból kapta.

Tallinnban minden nap rengeteg kulturális program lesz, többek között Bobby McFerrin dzsesszkoncertje, a Monte Carlo Balett, festmény- és fotókiállítások, az első tűzszobrászati világbajnokság és az ifjúsági divathét.

A városból származó észt liberális képviselő, Siiri Oviir megjegyezte, hogy “Tallinn történelmi középkori hanzaváros, multikulturális város, ahol a nyugati és a keleti kultúra találkozik”. Majd így folytatta: “Remélem, hogy egyre többen akarnak Tallinnba/Észtországba látogatni, és természetesen az Európa kulturális fővárosa projekt új lendületet ad”.

Turku - a régi és az új ötvözete

Turku

Az Aura folyó torkolata körül elterülő Finnország hivatalos karácsonyi városa jól ismert történelmi építészetéről, híres hajós éttermeiről és élénk tudományos környezetéről. Turku és 177 000 lakosa egy háromnapos hétvégével ünnepli meg a kulturális fővárosként eltöltött évet, amely tele van olyan tevékenységekkel, amelyek “tüzet és szeretetet hoznak az Aura folyó fölé”.

Az év legfontosabb eseményei között szerepel a Rajaton a cappella együttes fellépése, a “Hangok hídja” koncertek, finn-japán modern táncest. Lesznek Logomo kiállítások, valamint különböző opera és jazz előadások is.

Ville Itälä (EPP) finn képviselő Turku kapcsán megjegyezte, hogy “Turku egy történelmi város, amelyet gyönyörű természet vesz körül. Hosszú történelmével és fontos fekvésével Turku egykor Finnország fővárosa volt, és fontos átkelőhely kelet és nyugat között. A mai Turku érdekes múzeumokat és kulturális rendezvényeket kínál”.

Az Európa kulturális fővárosa címet 1985-ben Melina Mercouri görög kulturális miniszter indította útjára, és eddig több mint 40 város vállalta a címet.

comments powered by Disqus