A képzőművészet pécsi mesterei

A képzőművészet pécsi mesterei

A 2010-es kulturális programsor fontos célja a pécsi kötődésű, európai léptékű alkotók megismertetése a széles közönséggel. A programsorozat keretén belül Bencsik István szobrászművész, Pinczehelyi Sándor festőművész és Gellér B. István grafikus és szobrász életmű-kiállítása lesz látható, amelyhez kapcsolódóan monográfia is megjelenik.

A monográfiák szerzői egyben a kiállítások kurátorai. A Lantos Ferenc munkásságát bemutató kiállítást tavaly láthatta a pécsi nagyközönség. A Képzőművészet Pécsi Mesterei programsorozathoz kapcsolódóan Keserű Katalin tollából jelenik meg monográfia az iskolateremtő mesterről.

Bencsik István szobrászművész retrospektív kiállítása 2010. október 22. – november 21. között lesz látható a Pécsi Galériában, a HattyúHáz Kortárs Művészeti Galériában, illetve bizonyos művek esetében Pécs közterein. A kiállításhoz Készman József, a kiállítás kurátora ír tanulmánykötetet, illetve készíti el a művész ez alkalomra létrehozott honlapját.

Gellér B. István képzőművész kiállítása 2010. november 26. – december 30. között lesz látható a Pécsi Galériában és a Kisgalériában. A kiállítás kurátora, Hajdu István egyben az erre az alakomra megjelenő monográfia szerzője is.

Pinczehelyi Sándor munkáiból december 10-én nyílik kiállítás a Zsolnay Kulturális Negyedben, és tart nyitva 2011. január 17-ig. Munkásságáról ezzel egy időben új monográfia jelenik meg, Kovalovszky Márta tollából.

Lantos Ferencről Keserü Katalin ír könyvet, amely az eddigi összefoglalóktól eltérően mutatja be a 80 éves festőművész napjainkban is folyamatosan alakuló életművét. A monográfia kitér a művész munkásságát meghatározó szellemi-művészeti horizont megismertetésére: a pécsi és a nemzetközi környezetre, a művészi és tanári alkotómunkára, valamint a képzőművészet és a többi művészetek összefüggéseire is.

comments powered by Disqus