Konferencia a könnyűzenéről és rockzenei tehetségkutató Pécsett

Konferencia a könnyűzenéről és rockzenei tehetségkutató Pécsett

Ismét rangos könnyűzenei eseménynek ad otthont Pécs, Európa Kulturális Fővárosa november 26-27-én. Ritmusváltás címmel konferenciát rendeznek a könnyűzene aktuális kérdéseiről, amelyet a Local Heroes Yourope - Pécs 2010 című nemzetközi rockzenei tehetségkutató döntője kísér.

A rockzenei utánpótlás nevelésével, a hazai helyzet elemzésével, a jövőkép felvázolásával évek óta foglalkozik tematikus konferenciák keretében a zenész szakma. Az iparág hazai résztvevői rendszeresen találkoznak az ország különböző helyszínein, építik azt a szakmai közösséget, amely a könnyűzenei utánpótlás-nevelés bázisát adja.

2010 őszén ez a konferenciasorozat Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett találkozik Európával. A szakma hazai képviselői nemzetközi konferencián oszthatják meg tapasztalataikat, vitathatják meg terveiket. A konferencia előadói, meghívottjai a zeneipar, az ifjúsági kulturális ágazat olyan jeles képviselői, akik képesek és akarnak is tenni annak érdekében, hogy a fiatalok minél többen fogjanak hangszert, és a tehetségesek mielőbb sikeres pályára állhassanak.

A kétnapos konferencia célja az ezzel kapcsolatos nemzetközi hálózat építése is. Hogyan alakulnak az európai trendek? Milyen lehetőségeket látnak a tehetség-kutatás -fejlesztés területén dolgozó szakemberek a szakmai fejlődésre? Hogyan kell nevelni, segíteni, pályára állítani a jövő muzsikus-generációját? Ilyen, és számos hasonló kérdésre keresheti majd a választ, és építheti a határokon átívelő kapcsolatokat a konferencia mintegy tucatnyi nemzetiségű résztvevője.

A két nap során azonban korántsem csak az elméletről szól! A konferencia kiegészül a Németországban 20 éve sikeresen működő Local Heroes tehetségkutató sorozat európai döntőjével. Tíz országból érkeznek azok az utánpótlás együttesek, amelyek hazájukban a legjobbaknak bizonyultak, és ezzel elnyerték a nemzetközi tehetségkutató döntőn való részvétel jogát. A döntőben a nemzetközi zsűri kiválasztja az év „Európa-bajnokát”. A verseny után egy sztárzenekar, az Anneke van Giersbergen & Agua de Annique fellépése koronázza meg az eseményt, és a fődíj is hozzájuk kötődik: A győztes turnéra kísérheti előzenekarként a „headlinert”.

A Local Heroes Yourope sorozatot a jövőben is évente megrendezik, a tervek szerint a döntőt - úgymond staféta jelleggel - minden évben valamely aktuális Európai Kulturális Fővárosban szervezhetnék meg. A konferenciát a Civil Közösségek Házában (Pécs, Szt. István tér 17.), a koncerteket a Zeneparkban (Pécs, Felsőmalom utca 23.) rendezik meg.

comments powered by Disqus