Kossuth tér

Kossuth tér

A terek átalakításával azt céloztuk meg, hogy a tér újra a polgárok által lakható, használható, a városi szövet értékes és vonzó részét képező terület legyen. Ez a cél jelentős vonzerőt biztosító funkciók betelepítésével érhető el. Az építészeti és a kertépítészeti koncepció kialakítása egymással szoros összefüggésben, egymásra épülve készült.

Alapja az épített térfalak által körülvett, zárt köztérnek a meglévő arányviszonyokkal harmonizáló, klasszikus köztér és park élményt nyújtó, ugyanakkor újszerű ötletekkel gazdagított, a mai igényeket kiszolgáló minden részletet végiggondoló tervezés.

A Kossuth teret a tervezés során rendezvénytérként jelenítettük meg melyet az önkormányzati épület és a zsinagóga előtt parkosított zöldfelületek kereteznek. A Kossuth szobrot, arccal dél felé fordítjuk, így a szobor hátterét a korban és előadásmódban hozzá közel álló önkormányzati épület homlokzata adja. Az így kialakult kilenc osztatú tér felület nagysága és egységes kialakítása lehetővé teszi kisebb városi kulturális rendezvények ide helyezését. A Kossuth szobor körüli eredeti kovácsoltvas kerítést javasoljuk felújítani és kevesebb elemszámmal visszahelyezni.

A már meglévő Batthyány mellszobor mellé újabb szobrok kihelyezését tesszük lehetővé a tér északi oldalán. A szobrok állítását az Aradi vértanúk úti szoborsor mintájára közadakozásból lehetne felállítani. A zöldfelület peremére kisebb kőlap csobogók kerülnek melyeket a szoborsor elemeihez párosítunk. Ezen vízfelszínek nem emelkednek ki a térburkolat síkjából, ezért a téren történő rendezvények berendezéseinek elhelyezését nem gátolják.

A Hal tér méretéből és forgalmából adódóan főképp a gyalogos és gépjárműves átközlekedést szolgálja. A teret a Fürdő utca folytatásaként ketté szeli a gépjármű forgalmat biztosító útszakasz és a mélyparkoló lejárata. Így a keleti és nyugati térrészbe kerül a gyalogos közlekedést biztosító térburkolati rendszer. A tér keleti felületén a pihenést biztosító térburkolatba ágyazott szökőkút kerül.

comments powered by Disqus