Beruházások

Programok és beruházások - a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program a kezdetektől e két pilléren nyugszik. Az e kettő szerves egységéből fakadó pozitív hatás hosszú távon ösztönzőleg hat majd a város és a régió gazdasági életére, hiszen a közel 35 milliárd forint értékben megvalósuló kulcsberuházások ma hazánk legnagyobb városfejlesztési projektjét jelentik.

A fejlesztések közül sok szervesen kötődik a 2010-es évhez, a városrészek megszépülő központi terei, parkjai például nemcsak a pécsiek számára varázsolják még élhetőbbé a várost, de az idelátogatók is megújult környezetben élvezhetik a kulturális programokat. A Zsolnay Kulturális Negyed, a Konferencia- és Koncertközpont, a Nagy Kiállítótér és a „Múzeum utca” több kulturális program helyszíneként már 2010-ben komoly szerephez jut, míg a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, bár 2010-ben nyitja meg kapuit, egyértelműen a jövőnek épül.

A kulturális életben betöltött régiós szerepe mellett a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program kulcsberuházásai a munkaerőpiacra is jótékony hatást gyakorolnak. A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ támogatásával létrejött, Új munkahelyek a sikerért elnevezésű, 1,5 milliárd Ft összegű program keretében már 150-en helyezkedtek el 2009 tavaszán, ők a programok lebonyolításában és marketingjében jutnak szerephez.

A Zsolnay Kulturális Negyednek fontos szerep jut Pécs idegenforgalmának növelésében. A koncertközpont nemzetközi elvárásoknak megfelelő konferenciacentrum is lesz. 2010-ben adják át az autópályát és több magas színvonalú szálloda is megnyitja kapuit. A Tudásközpont egy példaértékű integráció nyomán egyetlen korszerű és vonzó intézmény szolgáltatásait kínálja majd, ami egyedülálló lesz az országban.