Egy legenda újjászületése

            Egy legenda újjászületése: a Zsolnay Kulturális Negyed.

Maribor, 2012. február 7 – március 1.

 

Egy legenda újjászületése: Zsolnay

 

Minden városnak vannak legendái; a szerencsésebbeknek több is. Pécs szerencsés város, erősek a legendái. Ezek egyike, a Zsolnay porcelánmanufaktúra, amely 150 éve meghatározó pontja Pécsnek, 2010-ben, az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében részben átalakult Közép-Európa egyik legnagyobb kulturális negyedévé. E legenda most bemutatkozik Mariborban: a Zsolnay Kulturális Negyed ideája, valamint tradicionális és kortárs kerámiák adnak ízelítőt Pécs alkotó szellemiségéből, melynek legfőbb jellemzői: innováció, nyitottság és európaiság.

 

2010-ben Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa. A projekt keretében a Pécs identitását jelentősen meghatározó Zsolnay porcelánmanufaktúra funkcióváltáson ment keresztül: a gyárkomplexum falain belül mintegy 50 000 négyzetméter kulturális negyed jött létre.

A kiállítás tradicionális és kortárs műtárgyakon, valamint és tablókon keresztül bemutatja azt az utat, melyet a gyár bejárt az elmúlt több mint 150 esztendőben, fókuszba állítva azt a fordulatot, melynek során az Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül újrafogalmazta mindenkori értékeit: európaiságát, nyitottságát és állandó innovációra való törekvését.

 

A kiállítás bemutatja a „Porcelán-Pécs-Zsolnay” című kerámiaszimpózium (2008-2010) eredményeit is.

A Zsolnay porcelánmanufaktúra számos termékét neves művészek tervezték. A kerámiaszimpózium célja, hogy az Európa Kulturális Fővárosa, Pécs 2010 projekt keretében erősítse ezt a hagyományt: neves képzőművészek új, innovatív tárgyakat, tárgycsoportokat készítenek, a Zsolnay hagyományos technológiájára alapozva.

 

A hároméves projektet reprezentáló művészek:

 

Füzesi Heierli Zsuzsanna

Keserü Ilona

Nagy Márta

Gellér B. István

Pál Zoltán

Pinczehelyi Sándor

 

A kiállítás szervezője a Zsolnay Örökségkezelő NKft. és a Pécs 2010 Egyesület.

 

A program az Európa Kulturális Fővárosa, Maribor 2012 projekt hivatalos rendezvénye

 

Támogatta a Hungarofest Nkft.